Martin-sonka.cz

ZTRACENÝ TITUL JEŠTĚ NEPŘEBOLEL, DO SEZÓNY ALE CHCEME ODSTARTOVAT S ČISTOU HLAVOU

23. 01. 2018
ZTRACENÝ TITUL JEŠTĚ NEPŘEBOLEL, DO SEZÓNY ALE CHCEME ODSTARTOVAT S ČISTOU HLAVOU

ZTRACENÝ TITUL SICE JEŠTĚ NEPŘEBOLEL, DO NOVÉ SEZÓNY ALE CHCEME ODSTARTOVAT S ČISTOU HLAVOU

 

Až v úplně posledním možném letu loňské sezóny přišel o titul mistra světa prestižní letecké série Red Bull Air Race. Japonec Muroya ho v Indianapolis díky vítězství přeskočil v celkovém pořadí o pár bodů. A to si pište, že to není nic, co by jen tak lehce Martin Šonka hodil za hlavu. Moc dobře ale ví, že pokud chce uspět, musí mít na startu nové sezóny, která začíná už prvním víkendem v únoru, absolutně čistou hlavu. Musí se totiž připravit na tlak, který přijde. Do šampionátu bude vstupovat jako jeden z favoritů.

 

“Sice to nedopadlo, chvilku jsme si v uvozovkách pobrečeli, možná byli naštavní, bylo to blizoučko..ale i tak to byla velmi úspěšná sezóna. Věřím, že jsme já i tým nabrali obrovské množství zkušeností, které nám teď mohou pomoci se zase posunout dál. To je v našem sportu klíčové. Neuvěřitelně rychle se vyvíjí, rozdíly se smazávají, je to boj v každém letu, stačí jednou v něčem zaspat a nedostanete šanci to napravit.” I když v loňském roce bojoval o titul, roli jednoho z největších favoritů pro letošní rok komentuje střízlivě. “Dělám to kvůli tomu, abych vyhrával, určitě chci vyhrát titul. To ano. Ale sami jste viděli, jak extrémně výkonostně vyrovnané to vloni bylo. A rozhodně to tak bude i letos. V Abu Dhabi všichni vyloží karty na stůl a uvidíme, jak na tom budeme. Všichni určitě přes zimu upravovali své stroje, aby byli rychlejší, nevíme přesně s čím kdo přijde. Vyhrávat tu chce každý.”

Ani Šonkův tým v zimě nezahálel. Snažil se vyřešit problém především s váhou letadla a snížit tak hendikep, který je způsoben především fyzickými proporcemi pilota. “Jsem jeden z nejvyšších a nejtěžších pilotů v celém startovním poli, což je nevýhoda. Snažíme se proto uspořit doslova každý gram, abychom při startu měli co nejnižší váhu. Každé kilo navíc je obrovský problém. V zimě jsme dokonce přelakovali celé letadlo, protože původní lak byl zbytečně silný a tedy i moc těžký. Doufáme, že s novým jsme něco uspořili. Udělali jsme i nějaké další úpravy, ale až v Abu Dhabi se ukáže, jestli nám pomohou. Jedna věc je všechno správně spočítat a pak vyzkoušet v trati, což je možné jen při závodě.”

Šonka vítá změnu pravidel, která bude nově platit. Například piloti nebudou diskvalifikováni za překročení přetížení 10 g na více jak 0,6 sekundy, ale dostanou jen dvousekundovou penalizaci. Diskvalifikace pak přijde až za překročení 12 g. “Je to určitě krok správným směrem, už jsme po této změně volali dříve. Je dobře, že to teď přišlo.” Šonkův tým zůstává v neměnném složení a bude hodně sázet právě na zkušenosti. Půjde už o pátou sezónu, kdy je pohromadě. Pro pilota už to bude dokonce šestá sezóna v Red Bull Air Race. Sezóna bude znovu mít osm závodů a zavítá do nových lokalit, jako například do Francouzského Cannes.

Kalendář Red Bull Air Race 2018

2-3 Únor: Abu Dhabi, UAE

21-22 Duben: Cannes, France

26-27 Květen: Europe, location TBA

23-24 Červen: Budapest, Hungary

4-5 Srpen: Asia, location TBA

25-26 Srpen: Kazan, Russia

6-7 Říjen: Indianapolis, USA

Listopad: Asia, location TBA