Martin-sonka.cz

VÍTĚZNÁ KVALIFIKACE V INDIANAPOLIS

07. 10. 2018
VÍTĚZNÁ KVALIFIKACE V INDIANAPOLIS

VÍTĚZNÁ KVALIFIKACE V INDIANAPOLIS

Český pilot a lídr průběžného pořadí Martin Šonka zaletěl v kvalifikaci na předposlední závod sezóny Světového šampionátu Red Bull Air Race v Indianapolis nejrychlejší čas ze všech! Na slavném okruhu v Indianapolis předvedl povedený let a zítra ho v prvním kole závodu čeká Američan Kirby Chambliss.

Poslední trénink před kvalifikací se přitom Šonkovi příliš nepovedl, skončil v něm až sedmý. Na kvalifikační lety tak spolu s týmem provedl několik změn, které zabraly. “Ten poslední trénink nebyl dobrý, takže jsme museli hodně věcí změnit, abychom dokázali letět rychleji. S oběma lety v kvalifikaci jsem spokojený, vyšly dobře, i když v tom druhém jsem dostal penalizaci kvůli tomu,že jsem v jedné z bran začal točit moc brzy. Jsem ale vlastně rád, že tohle varování přišlo. Je potřeba zůstat neustále koncentrovaný.”

V prvním kole závodu ho čeká zkušený Američan Chambliss, který kvůli diskvalifikaci v prvním letu a penalizaci ve druhém skončil v kvalifikaci jako poslední. Rozhodně ale jako dvojnásobný šampion soutěže nebude snadným soupeřem. “Šampionát se opravdu vyrovnal a dnes už nenarazíte na nikoho lehkého. Kirby je zkušený, má hodně rychlé letadlo, jedno z nejrychlejších tady a je především nevyzpytatelný. I když se mu občas nezadaří, je pak schopný zaletět až neuvěřitelné časy. Takže se musíme dobře připravit a maximálně se koncentrovat. Je tady technická trať s pevným startem a sebemenší chybička znamená, že jste ze hry, což moc dobře víme ze zkušeností z loňska,” naráží Šonka na fakt, že až v posledním letu sezóny tu prohrál boj o titul mistra světa.

Teď je v podobné situaci, dva závody před koncem vede průběžné pořadí, s myšlenkami na vítězství šampionátu si ale hlavu nedělá. “Je to něco, čím bych si akorát zvětšoval tlak na sebe a na tým. Soustředíme se jen na každý další let, snažíme se maximálně koncentrovat a nerozptylovat se ničím jiným. To je naše strategie.” Druhý v kvalifikaci skončil Španěl Velarde, třetí pak jeden z Šonkových rivalů v boji o titul Australan Hall.