Martin-sonka.cz

VÍTĚZNÁ KVALIFIKACE NA BALATONU

13. 07. 2019
VÍTĚZNÁ KVALIFIKACE NA BALATONU

ŠONKA ZAČAL NA BALATONU VÍTĚZSTVÍM V KVALIFIKACI

Český pilot Martin Šonka vyhrál kvalifikaci na třetí závod světového šampionátu Red Bull Air Race na Balatonu. Do celkového pořadí si tak připsal tři body a v prvním kole nedělního závodu poletí proti německému soupeři Matthiasovi Doldererovi.

“Pokaždé, když letím, chci vyhrát, takže z vítězné kvalifikace máme radost. Ale to hlavní přijde zítra. Letíme proti Matthiasovi, který má jedno z nejrychlejších letadel tady a je to mistr světa z roku 2016, musíme zůstat koncentrovaní, všechno do detailu znovu projít a připravit se na zítřek,” vyprávěl Šonka po přistání.

V prvním kvalifikačním letu Šonka udělal chybu, když přesáhl limit přetížení 11 G, za což byl penalizován jednou sekundou. Ve druhém letu tak byl pod tlakem, ale zvládnul to skvěle, i když zvolil těžkou trajektorii průletu tratí. “Před námi letělo několik velmi rychlých pilotů a tohle byla jediná cesta, jak uspět. Byla to riskantní varianta, ale tentokrát to vyšlo. Jsem rád, že se práce celého týmu vyplatila a přinesla nám tenhle výsledek. Není na co čekat, musíme se snažit sbírat co nejvíce bodů a taktizovat opravdu nemůžeme. Znovu ale opakuji, je to jen kvalifikace, to důležité přijde zítra.