Martin-sonka.cz

V KVALIFIKACI NA INDY ČTVRTÍ!

14. 10. 2017
V KVALIFIKACI NA INDY ČTVRTÍ!

V KVALIFIKACI ŠONKA ČTVRTÝ, HNED V PRVNÍM KOLE POLETÍ SOUBOJ PROTI JAPONCI MUROJOVI!

Martin Šonka skončil v kvalifikaci na poslední závod letošní sezóny světového šampionátu Red Bull Air Race na čtvrtém místě a protože na jedenáctém skončil po penalizacích ve svých letech Japonec Jošihide Muroja, dle systému nasazování pro první kolo závodu se utká právě se svým nejbližším pronásledovatelem v celkovém pořadí šampionátu. Dařilo se druhému českému pilotovi Kopfsteinovi, který skončil v kvalifikaci druhý.

“No je to pěkná zápletka musím říct, o tisícinku a měli bychom jiného soupeře a ještě jsme pomohli Peteovi McLeodovi. Ale nedá se nic dělat, budeme si to muset vybojovat,” sděloval Šonka hned po přistání posledního kvalifikačního letu. “Ve vertikálním manévru jsem to jednou utrhnul a to mě zpomalilo, navíc jsme bohužel celý den řešili problém s ideálním nastavením motoru. Data nám totiž ukázala, že se pod kapotáží odehrávají věci, které by se tam dít neměly. Nemohli jsme tak využít stoprocentní výkon a musí teď zjistit proč. Zítra ho rozhodně budeme potřebovat. Tady v Indy se startuje ze země hned do trati, takže je to naprosto klíčová věc.”

Šonka až do svého druhého letu figuroval na pátém místě a vypadalo to, že poletí proti Francouzi Brageotovi. Posledním letem celého dne se ale zlepšil, o pouhou tisícinku sekundy předstihnul do té doby čtvrtého Kanaďana McLeoda a tím pádem se v prvním kole potká s japonským vyzyvatelem. “Bude to napínavé, ale věřím, že když se přípravíme a budeme se soustředit pouze na sebe a náš let, Jošiho porazíme.”

Druhý český pilot Petr Kopfstein zaletěl velmi rychlý čas ve svém prvním kvalifikačním letu a skončil druhý. Zítra se v Round of 14 potká s francouzem Levotem.  

Závod startuje v neděli v 19.00 středoevropského času a od 20.30 ho přímým přenosem vysílá ČT Sport. Pořadí šampionátu Red Bull Air Race: 1. Martin Šonka 63, 2. Jošihide Muroja (JAP) 59, 3. Pete McLeod (CAN) 56, 4. Kirby Chambliss (USA), 52, 5. Matt Hall (AUS) 37, 6. Petr Kopfstein 36.

Systém bodování: 1. místo - 15 bodů, 2. - 12, 3. - 9, 4. - 7, 5. - 6, 6. - 5, 7. - 4, 8. - 3, 9. - 2, 10. - 1, 11.-14. - 0.