Martin-sonka.cz

V BUDAPEŠTI SE TĚŠÍME NA FANOUŠKY, JE TO JAKO DOMÁCÍ ZÁVOD!

22. 06. 2018

V BUDAPEŠTI SE TĚŠÍME NA FANOUŠKY, JE TO JAKO DOMÁCÍ ZÁVOD!

Z Japonska se vrátil se třetím místem a lepší náladou, kterou si potřeboval zvednout po technických diskvalifikacích z úvodních dvou závodů sezóny. Dokonce stihl konečně vyměnit a zalétat nové válce v motoru. Na závod v Budapešti hlasí, že je vše připraveno a těší se na atmosféru, na které se z velké míry podílejí čeští fanoušci, kteří do maďarské metropole míří opět v hojném počtu.

Bylo to napínavé, ale Šonkovi se nakonec přeci jen povedla výměna starých válců za nové, kterou původně plánoval už před závodem v Cannes. Z logistických důvodů to tehdy nevyšlo a i teď nebylo vše ideální. “Nejde totiž jen o samotnou výměnu, která trvá třeba den. Ale nové válce se musí správně zaběhnout, musíte na nich nalétat spoustu hodin čistého času, aby si vše sedlo a hlavně aby vás vůbec komisaři pustili do závodu.” V praxi to znamenalo, že Šonka létal z jednoho konce republiky na druhý, z letadla téměř nevylezl, aby vše stihnul. “No musím říct, že to bylo náročné, už jsem pomalu nevěděl, jak si sednout. Je to závodní speciál, na pohodlné cestování to rozhodně není. Obletěl jsem celou republiku několikrát, znám každý kopeček, údolíčko, sjezdovku, bylo to dlouhé, ale snad se podařilo a motor bude na závod připraven tak, jak to jen bylo možné.”

Na posouzení, jestli výměna pomohla zrychlit letadlo je ale ještě brzy. Šonka zabíhal nové válce do poslední možné chvíle před závodem, takže nebylo možné vše pečlivě změřit. “Je to tak, až samotný závod ukáže, jestli si vše sedlo tak, jak má a motor s novými válci bude optimálně fungovat. Udělali jsme vše, co jsme udělat mohli, tak doufáme, že  výsledek se dostaví.” V loni Šonkovi v Budapešti sebrala vítězství diskutabiliní penalizace, na březích Dunaje obsypaných z velké části českými fanoušky to tehdy jen zahučelo. O motivaci je tedy postaráno. “To bylo a nemá smysl se k tomu vracet. Znovu se sem chystá obrovské množství fanoušků a my bychom je chtěli potěšit dobrým výsledkem. Celou dobu nám fandí a stojí za námi, bylo by hezké je takhle za podporu odměnit. Trať se oproti loňsku ještě zrychlila, takže to bude určitě hodně vyrovnané,”uzavírá Šonka

V sobotu 23.června se letí kvalifikace, v neděli 24.června pak samotný závod.