Martin-sonka.cz

SKORO DOMÁCÍ ZÁVOD JE TADY, VZHŮRU NA LAUZITSRING

15. 09. 2017
SKORO DOMÁCÍ ZÁVOD JE TADY, VZHŮRU NA LAUZITSRING

ŠONKU ČEKÁ NA LAUSITZU DOMÁCÍ PROSTŘEDÍ, PRVNÍ DÍL BOJE O TITUL ZAČÍNÁ

Je to Čech, bude na cizím území, ale stejně říká: "Těším se na domácí závod." Aby ne, když letecký šampionát Red Bull Air Race teď o víkendu míří na německý Lausitzring, který leží jen hodinu cesty od českých hranic. A tak Martin Šonka, lídr seriálu, ví, že ho sem přijedou povzbudit stovky krajanů. Dokonce vyprodaly jednu z tribun a on i za jejich podpory chce získat klíčový náskok v honbě za titulem mistra světa. "Těším se na lidi. Těším se na samotný závod, ale zároveň předpokládám, že to bude velký tlak. Tak snad ho ustojím."

Jsou to dva týdny, co v Portu podruhé v sezoně i kariéře ovládl klání Air Race. Díky tomu má teď v čele šampionátu čtyřbodový náskok, jenže byť mu triumf napumpoval sebevědomí, tak si je vědom, jak titěrné vedení to ve skutečnosti je. "Je fajn vést seriál, nicméně náskok je takový, že velice snadno už nemusím být lídr. Na druhou stranu je trať mnohem techničtější, než tomu bylo v Portu, což mi sedí."

Byť z čtveřice, která ještě před závodem v Portu byla naskládána ve dvou bodech, momentálně odpadl Japonec Jošihide Muroya, Šonka varuje: "Člověk může pokazit jeden závod a zase jsou soupeři všichni čtyři." Nicméně hlavní rival se jmenuje Pete McLeod. Šonka o něm mluví obdivně, líbí se mu, jak Kanaďan konzistentně létá a zřejmě právě s ním svede klíčovou bitvu o titul. "Pete se drží zuby nehty, ale pořád mám fajn pozici."

Zatímco jiné závody mezi sebou dělí obvykle několik týdnů i měsíců, teď v září přepnul Air Race na kvapík. I proto jen pár hodin po vítězném klání v Portu čekal Šonku osmihodinový návrat i s letadlem domů. Tady na něm spolu se svým týmem víc než týden denně pracoval. Snažili se ho vyladit, on s ním trénoval ve vzduchu, což je jindy spíš výjimečné. "Ladil jsem, co to šlo. Pořád jsem byl v hangáru nebo ve vzduchu. Tak doufejme, že to přinese v Německu ovoce."

To je dobrá zpráva pro české příznivce, kteří na Lausitzring míří. Ač při nedělním závodě hrozí déšť, což je vždycky v Air Race zvláštní proměnná, tak Šonka i díky dřině z minulého týdne patří k hlavním favoritům. A slibuje, že se za fanoušky přijde podívat. "Jedna část tribuny se prodávala pouze pro české příznivce. Je vyprodáno, bude tam náš kotel a určitě se tam zastavím. A budu se snažit, aby si ten víkend co nejvíc užili. Zároveň je u toho taky potřeba se soustředit na závod, takže nebudu moct s lidmi sledovat ostatní soupeře a až by na mě přišla řada, říct: Tak musím běžet," vysvětluje Šonka.

To ale milovnící Air Race chápou. Jim bude "stačit", když je v neděli skropí šampaňským pro vítěze...

Pořadí Red Bull Air Race (po 6 z 8 závodů)

1. Martin Šonka 54 bodů

2. Pete McLeod (CAN) 50

3. Kirby Chambliss (USA) 47

4. Jošihide Muroya (JAP) 44

5. Petr Kopfstein 34

Kalendář zbývajících závodů

17. září Lausitzring

15. října Indianapolis