Martin-sonka.cz

OBHAJOBA TITULU NEVYŠLA, LOUČÍME SE CELKOVĚ TŘETÍM MÍSTEM

08. 09. 2019
OBHAJOBA TITULU NEVYŠLA, LOUČÍME SE CELKOVĚ TŘETÍM MÍSTEM

MARTIN ŠONKA V JAPONSKU TITUL NEOBHÁJIL, PO CHYBĚ VYPADL HNED V PRVNÍM KOLE ZÁVODU

Český pilot Martin Šonka svůj druhý titul v Red Bull Air Race nezískal. Sekundová penalizace v prvním kole závodu znamenala vyřazení po souboji s Francouzem Ivanoffem a konec nadějí. Oba rivalové v boji o titul Japonec Muroya i Australan Hall totiž postoupili v závodě dál a bylo jasné, že se alespoň jeden z nich dostane v celkovém pořadí před Šonku.

V kvalifikaci si Šonka vyletěl druhé místo, a tak do souboje  s Ivanoffem vstupoval jako favorit. Ivanoff sice nezaletěl špatný čas, Šonka byl ale rychlejší. Ve druhém vertikálním manévru nicméně překročil povolenou hranici přetížení o 0,2 G a to znamenalo sekundovou penalizaci. I když pak ztrátu snižoval, jak mohl, necelé tři desetinky na soupeře mu v cíli scházely a závod tak pro něj skončil. “Je to samozřejmě velká chyba a nejsem s tím spokojený. Přišli jsme kvůli tomu o závod i o titul. Oproti včerejšku se změnil vítr, takže náletová rychlost do toho vertikálního manévru byla  o něco vyšší a stejná výchylka páky jako včera znamenala dnes přetažení. I když jsem se na to připravoval, tak jsem tu chybu udělal. Asi jsem se v ten okamžik dostatečně nekoncentroval nebo nevím..,” líčil zklamaně Šonka.

Do dalšího kola závodu pak postoupili oba rivalové Australan Hall a se štěstím jako lucky looser i Japonec Muroya. Ti si to pak nakonec rozdali ve finálové čtyřce o titul. Muroya sice závod vyhrál, Hallovi však na celkové vítězství stačilo třetí místo a stal se tak šampionem této sezóny. Šonka nakonec zkompletoval svou sbírku celkových umístění na kompletní stupně vítězů. “Upřímně raději bych měl víckrát tu nejcennější trofej. Dnes je to velké zklamání. Ale celkově můžeme být pyšní. Tři poslední sezóny jsme pokaždé bojovali o titul, to nikdo jiný říct nemůže. Letos jsou jen čtyři závody, takže za každou chybu se platí dvojnásobně a tak to prostě je. Samozřejmě blahopřeji Mattovi Hallovi, který se konečně dočkal titulu, několikrát už byl totiž druhý.”

Série Red Bull Air Race tak oficiálně skončila. Pro českého pilota to nebylo nejradostnější loučení, ale i tak si závod užil. “Je dobře, že poslední závod byl tady v Japonsku, kde jsou neskuteční fanoušci. Čekají na nás každý den ráno i večer na hotelu, na závod jich přijdou desítky tisíc, plná pláž. Mají náš sport rádi. Jen škoda, že tohle nemohou zažít čeští fandové, kdyby byl závod u nás. Ale o tom už se teď nemusíme bavit. Každopádně všem našim fanouškům patří obrovský dík. Jezdili za námi na závody všude po světě, dávali nám velkou energii. Mrzí mě, že jsme se s nimi nerozloučili lepším výsledkem, rozhodně by si to zasloužili,” dodal smutně třetí muž šampionátu. “Rozhodně mám ale radost, že se díky našemu sportu podařilo zvýšit povědomí o létání u nás, kde má velkou tradici. Uvidíme co bude dál, třeba se v budoucna najde někdo, kdo seriál převezme.”