Martin-sonka.cz

DRUHÉ MÍSTO V KVALIFIKACI VE FORTH WORTH

18. 11. 2018
DRUHÉ MÍSTO V KVALIFIKACI VE FORTH WORTH

ŠONKA V KVALIFIKACI NA POSLEDNÍ ZÁVOD SEZÓNY DRUHÝ

Martin Šonka v kvalifikaci na poslední závod sezóny světového šampionátu Red Bull Air Race ve Fort Worth v Dallasu potvrdil dobré výkony z tréninků a zaletěl druhý nejrychlejší čas. Nestačil pouze na vítězného Němce Dolderera. Českého pilota tak v zítřejším prvním kole závodu čeká souboj s Francouzem Ivanoffem.

Martin Šonka na Texas Motor Speedway vyhrál hned první trénink. V tom druhém byl čtvrtý a ve třetím bral druhé místo. Druhým nejrychlejším časem v kvalifikaci na povedené výkony navázal. “Jsem rád za konzistenci, kterou zatím máme, to je důležité. S kvalifikací jsem spokojený, i když mě trochu mrzí, že v jednom z vertikálních manévrů jsem letadlo utrhnul. Nebýt toho, čas mohl být ještě o něco lepší. Nicméně žádné body se dnes nerozdávají, zůstáváme koncentrovaní, nejdůležitější bude zítra na naše výkony navázat,” popisuje Šonka.

A to právě nebude jednoduché. Předpověď počasí totiž hlásí, že má být nejen chladněji,  ale především se má změnit vítr, který je pro piloty jednou z klíčových veličin. “Naprosto zásadní bude dobře se na zítra připravit. Pokud se vítr opravdu otočí, je to jako kdyby trať někdo kompletně přestavěl. Musíte změnit nálety do bran, zvolit jinou trajektorii. Nemáme už žádný trénink v trati, takže nás čeká s týmem velká porada, příprava bude nesmírně důležitá.”

Šonkovi soupeři v boji o titul Američan Goulian a Australan Hall skončili v kvalifikaci na devátém a pátém místě. Šonka ale moc dobře ví, že to je irelevantní. “Jsou velice zkušení, nic to neznamená. Oba dva, i když tady měli nějaké technické problémy, nelétali vůbec špatně. Jsou velice rychlí, což prokazují celou sezónu a jak už jsme viděli, výsledek z kvalifikace často nic nevypovídá o tom, jak dopadne závod.”