Martin-sonka.cz

DEŠTIVÝ ZÁVOD V RUSKU NÁM NEVYŠEL, DEVÁTÉ MÍSTO JE NEÚSPĚCH

23. 07. 2017
DEŠTIVÝ ZÁVOD V RUSKU NÁM NEVYŠEL, DEVÁTÉ MÍSTO JE NEÚSPĚCH

DEŠTIVÝ ZÁVOD V RUSKU NÁM NEVYŠEL, DEVÁTÉ MÍSTO JE NEÚSPĚCH

Na premiérový závod Red Bull Air Race v Rusku nebude Martin Šonka vzpomínat v dobrém. Po druhém místě v kvalifikaci se mu nevydařil let hned v prvním kole závodu, nepostoupil dál a nakonec skončil devátý. V celkovém hodnocení šampionátu si o jednu příčku pohoršil, když spadl na třetí místo za vítěze závodu Američana Chamblisse a druhého Japonce Muroyu, se kterým má stejné množství bodů, ale o vítězství méně.

Nad Kazaní se dnes zatáhla mračna a přesně korespondovala s náladou českého pilota Martina Šonky, se kterou se  bude z Ruska vracet zpátky domů. Už od začátku závodu pršelo a celé první kolo déšť zesiloval. Organizátoři s vypětím všech sil nechali závod pokračovat  a létalo se ve velmi obtížných podmínkách.  „Musím říct, že když jsem letěl, už pršelo opravdu dost. Ale nebudu se na to vymlouvat, můj soupeř měl podmínky stejné. Každopádně letadlo se za deště chová v určitých momentech trochu jinak a mě se tak zkrátka vůbec nepovedl ani jeden vertikální manévr. I když jsem pak dělal, co šlo, ztrátu, kterou jsem tím nabral, už jsem nedohonil. Francois proti nám zaletěl čiště a to se nám stalo osudným. Nezbývá než mu sportovně pogratulovat,“ popisuje Šonka.

Malou útěchou Šonkovi může alespoň být to, že jeho dosavadní úhlavní soupeř Japonec Muroya, který vedl o dva body celkové pořadí, rovněž  z prvního kola nepostoupil a nakonec ani vůbec nebodoval. Šonka tak díky dvěma bodům náskok na něj stáhl. „To je sice hezké, ale závod musíme brát jako neúspěch. Nic jiného po nepostupu z prvního kola to být ani nemůže. Šampionát se teď hodně vyrovnal, jsme teď vepředu čtyři piloti v rozmezí tří bodů a do konce zbývají ještě tři závody. Bude to hodně zajímavé. Chtěli jsme tu rozhodně bodovat víc a udělat si ideálně náskok, místo toho je to ještě více vyrovnané. Doufám, že jsme si to špatné už vybrali a musíme se soustředit, aby se nic podobného ve zbytku sezony neopakovalo.“

Druhý český pilot Petr Kopfstein postoupil až do finálové čtyřky, kde však dvakrát trefil pylon a nakonec skončil čtvrtý. V celkovém pořadí mu patří pátá příčka. Vítězství slavil Američan Chambliss, druhý skončil Kanaďan McLeod a třetí příčku si vylétal další Američan Gouglian. Šampionát pokračuje závodem, který se letí 2. a 3. září v Portu.